De geheime plekken van Santorini die je moet kennen

19 augustus 2023
De geheime plekken van Santorini die je moet kennen

Santorini, het pareltje van de Egeïsche Zee, is een droombestemming voor velen. Met zijn betoverende zonsondergangen, de witgekalkte huizen en de adembenemende uitzichten op de azuurblauwe zee, trekt het eiland jaarlijks duizenden bezoekers. Hoewel je misschien de meeste toeristische plekjes al kent, zijn er nog steeds enkele verborgen schatten die wachten om ontdekt te worden. In dit blogartikel nemen we je mee op een reis langs de geheime plekken van Santorini die je moet kennen.

1. Emborio

Emborio is het grootste dorp van Santorini en toch een van de minst bezochte. Dit prachtige dorp heeft een unieke charme en authenticiteit die je niet mag missen. Verborgen in een doolhof van smalle steegjes vind je eeuwenoude kastelen, indrukwekkende kerken en pittoreske huizen. Maak een wandeling door de rustige straten en geniet van de traditionele architectuur, weg van de drukte van de meer populaire dorpen.

2. Skaros-rots

Skaros-rots, gelegen aan de rand van het dorp Imerovigli, is een indrukwekkende vulkanische rotsformatie die ooit het meest belangrijke fort van het eiland was. Hoewel het tegenwoordig vooral bekend staat om zijn panoramische uitzichten, zijn er nog steeds sporen van het oude kasteel en de kapel van Agios Ioannis Apokefalistheis te vinden. Neem de tijd om de rots te beklimmen en geniet van het adembenemende uitzicht op de caldera en de omliggende dorpen.

3. Mesa Pigadia

Mesa Pigadia, een afgelegen strand aan de zuidwestkust van het eiland, is een ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van de populairste stranden van Santorini. Het zwarte vulkanische zand en de heldere turquoise wateren zorgen voor een unieke zwemervaring. Vergeet niet om je snorkeluitrusting mee te nemen, want de onderwaterwereld is hier bijzonder rijk aan zeeleven.

4. Akrotiri-vuurtoren

De Akrotiri-vuurtoren, gelegen aan de zuidpunt van het eiland, biedt een spectaculaire plek om de zonsondergang te bewonderen. Terwijl de meeste toeristen samenkomen in Oia om de zonsondergang te zien, is de vuurtoren een rustiger alternatief met een adembenemend uitzicht over de Egeïsche Zee. De vuurtoren zelf is een indrukwekkend bouwwerk, gebouwd in 1892 en nog steeds in gebruik.

5. Katharos-strand

Katharos-strand, gelegen op korte afstand van het beroemde dorp Oia, is een verborgen parel die vaak over het hoofd wordt gezien. Het strand is bereikbaar via een korte wandeling en biedt een rustige plek om te ontspannen en te genieten van het kristalheldere water. Het zwarte zand en de imposante kliffen zorgen voor een dramatisch landschap dat je niet snel zult vergeten.

6. Pyrgos

Pyrgos, een van de oudste en hoogst gelegen dorpen van Santorini, biedt een ongerepte blik op het traditionele eilandleven. Het dorp is gebouwd rond een Venetiaans kasteel en beschikt over smalle geplaveide straatjes, prachtige kerken en charmante huisjes. Beklim de heuvel naar het kasteel voor een adembenemend uitzicht op het eiland en geniet van een maaltijd in een van de lokale tavernes.

7. Monolithos-strand

Monolithos-strand, gelegen aan de oostkust van het eiland, is een rustig en gezinsvriendelijk alternatief voor de drukkere stranden van Santorini. Het fijne zwarte zand en de ondiepe wateren maken het ideaal voor jonge kinderen, terwijl de nabijgelegen tavernes zorgen voor heerlijke versnaperingen. Het strand is ook populair bij windsurfers en kitesurfers dankzij de consistente wind die het gebied kenmerkt.

8. Gavalas Winery

Santorini is bekend om zijn uitstekende wijnen, en een bezoek aan een lokale wijnmakerij mag niet ontbreken op je reis. Gavalas Winery, gelegen in het dorp Megalochori, is een familiebedrijf dat al generaties lang heerlijke wijnen produceert. Hier krijg je de kans om enkele van de beste wijnen van het eiland te proeven, waaronder de beroemde Assyrtiko en Vinsanto, terwijl je meer leert over de geschiedenis en het productieproces.

9. Vlychada-strand

Vlychada-strand, ook wel het maanlandschapstrand genoemd, is een unieke en betoverende plek aan de zuidkust van Santorini. Het strand wordt gekenmerkt door zijn indrukwekkende witte kliffen die zijn gevormd door eeuwen van erosie door wind en water. Het donkere vulkanische zand contrasteert prachtig met de witte rotsformaties, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland.

10. Profet Elias-klooster

Het Profet Elias-klooster, gelegen op de hoogste berg van Santorini, is een historisch en religieus monument dat een bezoek waard is. Het klooster dateert uit de 18e eeuw en biedt een spectaculair uitzicht op het eiland. Hoewel het grootste deel van het klooster niet toegankelijk is voor het publiek, is het nog steeds mogelijk om een glimp op te vangen van de prachtige fresco's en iconen in de kleine kapel.

Santorini heeft zoveel meer te bieden dan alleen de bekende toeristische attracties. Neem de tijd om deze verborgen parels te ontdekken en je zult ongetwijfeld verliefd worden op de authentieke charme en schoonheid van dit betoverende eiland.