Geniet van de lokale gastronomie op Santorini

28 juli 2023
Geniet van de lokale gastronomie op Santorini

Santorini, een van de meest iconische en adembenemende Griekse eilanden, heeft niet alleen adembenemende uitzichten en prachtige zonsondergangen, maar is ook de thuisbasis van enkele van de meest heerlijke en unieke culinaire ervaringen in het hele Middellandse Zeegebied. De lokale gastronomie is een absoluut hoogtepunt voor elke bezoeker van het eiland. In deze blogpost zullen we enkele van de beste gerechten en culinaire ervaringen delen die je kunt ontdekken tijdens je verblijf op Santorini.

Traditionele gerechten van Santorini

De lokale keuken van Santorini staat bekend om zijn eenvoudige, maar smaakvolle gerechten bereid met verse, hoogwaardige ingrediƫnten. Hier zijn enkele van de meest geliefde traditionele gerechten die je tijdens je verblijf op het eiland moet proberen:

Fava

Fava is een romige puree gemaakt van gele spliterwten, die al eeuwenlang op Santorini worden verbouwd. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met olijfolie, fijngesneden ui en citroensap. Fava is een perfect voorgerecht of bijgerecht bij een aantal lokale gerechten.

Tomatokeftedes

Deze unieke gefrituurde tomatenballetjes zijn een echte traktatie voor de smaakpapillen. Ze zijn gemaakt van inheemse Santorini-tomaten, die bekend staan om hun zoete smaak en dieprode kleur, gemengd met een combinatie van fijngesneden ui, munt, peterselie, en een beetje meel. Tomatokeftedes worden geserveerd met tzatziki of een andere verfrissende yoghurtdip.

Moussaka

Moussaka is een klassieke Griekse ovenschotel gemaakt van lagen aubergine, aardappel, gehakt en een romige bechamelsaus. Dit hartige gerecht is een favoriet bij zowel de lokale bevolking als toeristen en wordt vaak geserveerd in traditionele tavernes op het eiland.

Souvlaki

Souvlaki is een populair Grieks gerecht dat bestaat uit kleine stukjes gegrild vlees, meestal varkensvlees of kip, geserveerd op een spies. Dit heerlijke gerecht kan worden vergezeld van verse groenten, tzatziki en warme pita. Het is een geweldige optie voor een snelle en smakelijke maaltijd.

Gyros

Gyros is een andere populaire Griekse fastfoodoptie, bestaande uit dun gesneden vlees gewikkeld in een warme pita met tomaat, ui, tzatziki en soms friet. Gyros is een heerlijke en bevredigende maaltijd die je zeker moet proberen tijdens je verblijf op Santorini.

Lokale lekkernijen en zoetigheden

Het eiland Santorini heeft ook een aantal heerlijke desserts en zoetigheden die je moet proberen tijdens je bezoek:

Melitinia

Melitinia zijn zachte kaasgebakjes gemaakt van verse ricotta-achtige kaas, suiker, eieren, meel en mastiek, een harsachtige smaakmaker afkomstig van de mastiekboom. Deze zoete lekkernij wordt meestal geserveerd met een vleugje kaneel en poedersuiker.

Loukoumades

Deze heerlijke Griekse deegballetjes zijn knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Ze worden overgoten met honing en soms bestrooid met kaneel of gemalen walnoten. Loukoumades zijn een geweldige zoete traktatie om te delen met vrienden en familie na een heerlijke maaltijd.

Lokale wijn en bier

Santorini is beroemd om zijn uitstekende wijnen, die worden geproduceerd uit druiven die op de vulkanische bodem van het eiland worden geteeld. Assyrtiko is de meest populaire witte druif van het eiland en produceert frisse, minerale witte wijnen met een hoge zuurgraad. Andere populaire Santorini-druiven zijn Athiri en Aidani, die worden gebruikt om aromatische witte wijnen en dessertwijnen te maken.

Daarnaast heeft het eiland ook zijn eigen ambachtelijke bier, genaamd "Donkey Brewing", dat een verscheidenheid aan interessante bieren produceert, waaronder een blond bier, een IPA en een witbier. Het is zeker de moeite waard om de lokale bieren te proberen tijdens je bezoek aan Santorini.

Culinaire ervaringen op Santorini

Naast het proeven van de heerlijke lokale gerechten, zijn er ook verschillende culinaire ervaringen die je kunt ontdekken tijdens je verblijf op Santorini:

  1. Wijnproeverijen: Santorini heeft een aantal uitstekende wijnmakerijen waar je kunt genieten van wijnproeverijen en rondleidingen. Dit is een geweldige manier om meer te weten te komen over de lokale wijnproductie en enkele van de beste wijnen van het eiland te proeven.
  2. Kooklessen: Doe mee aan een kookles en leer hoe je enkele van de heerlijke Griekse gerechten kunt bereiden die je tijdens je verblijf hebt geproefd. Dit is niet alleen een leuke en leerzame ervaring, maar je kunt ook je nieuw verworven vaardigheden mee naar huis nemen en je favoriete Santorini-gerechten delen met vrienden en familie.
  3. Bezoek een lokale boerenmarkt: Verken de lokale boerenmarkten en koop verse, seizoensgebonden producten die rechtstreeks van de boerderijen van Santorini komen. Dit is een geweldige manier om de lokale keuken te ondersteunen en te genieten van de meest verse ingrediƫnten.

Santorini's lokale gastronomie is een essentieel onderdeel van de ervaring van het eiland, en we hopen dat deze gids je helpt om enkele van de beste smaken en culinaire ervaringen te ontdekken tijdens je verblijf. Eet smakelijk, of zoals ze in het Grieks zeggen, "Kali orexi!"