Het ontdekken van de wijngaarden op Santorini

18 juli 2023
Het ontdekken van de wijngaarden op Santorini

Santorini, een idyllisch Grieks eiland gelegen in de Egeïsche Zee, is wereldberoemd om zijn adembenemende uitzichten, prachtige zonsondergangen en pittoreske witte dorpjes. Maar wist je dat Santorini ook een rijke wijntraditie heeft die teruggaat tot de oudheid? In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis langs de fascinerende wijngaarden van Santorini en laten we je kennismaken met de unieke wijnen die dit eiland te bieden heeft.

Een uniek terroir

Santorini heeft een bijzonder terroir dat wordt gekenmerkt door zijn vulkanische bodem, gecombineerd met het droge, zonnige klimaat en de invloed van de Egeïsche Zee. Deze unieke omstandigheden zorgen voor minerale, complexe wijnen met een opvallend aromatisch karakter. De vulkanische asgrond zorgt voor een goede afwatering en houdt tegelijkertijd vocht vast, wat uitermate gunstig is voor de wijnstokken. Bovendien zijn de wijnstokken van Santorini bestand tegen ziekten en plagen, wat resulteert in gezonde en sterke druiven.

Inheemse druivensoorten

De wijngaarden van Santorini zijn de thuisbasis van enkele zeldzame inheemse druivensoorten, waarvan de bekendste de Assyrtiko-druif is. Deze witte druif staat bekend om zijn hoge zuurgraad en minerale smaak en wordt gebruikt voor het maken van zowel droge als zoete witte wijnen. Andere inheemse witte druivensoorten zijn Athiri en Aidani, die vaak worden geblend met Assyrtiko om de complexiteit en het aromatische karakter van de wijnen te versterken.

Naast de witte druivensoorten zijn er ook enkele rode druivensoorten te vinden op Santorini, zoals Mavrotragano en Mandilaria. Hoewel rode wijnen op het eiland minder gebruikelijk zijn, worden deze druivensoorten steeds populairder en worden ze gebruikt om zowel rode als roséwijnen te produceren.

Wijnbouwtraditie

De wijnbouwtraditie op Santorini gaat terug tot de Bronstijd en is nauw verbonden met de geschiedenis en cultuur van het eiland. Door de eeuwen heen hebben de inwoners van Santorini hun eigen unieke wijnbouwtechnieken ontwikkeld om zich aan te passen aan de uitdagende omstandigheden van het eiland. Een van deze technieken is de zogenaamde "kouloura", waarbij de wijnstokken in een cirkelvormige structuur worden gevormd om de druiven te beschermen tegen de sterke wind en de felle zon. Deze eeuwenoude methode zorgt ervoor dat de druiven optimaal rijpen, wat resulteert in kwaliteitswijnen met een uniek karakter.

Wijngaarden en wijnhuizen

Santorini heeft een groot aantal wijngaarden en wijnhuizen die je kunt bezoeken om meer te weten te komen over de wijnbouwtraditie van het eiland en natuurlijk om de lokale wijnen te proeven. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke wijngaarden en wijnhuizen die je tijdens je bezoek aan Santorini niet mag missen:

1. Santo Wines

Santo Wines, opgericht in 1947, is een van de grootste en bekendste wijnhuizen op Santorini. Hier kun je genieten van een rondleiding door de wijngaarden en de wijnproductiefaciliteiten, gevolgd door een proeverij van hun bekroonde wijnen. Het wijnhuis biedt een adembenemend uitzicht op de Caldera, wat het tot een perfecte locatie maakt om te genieten van een glas wijn terwijl je uitkijkt over de prachtige omgeving.

2. Domaine Sigalas

Domaine Sigalas, gelegen in het dorp Oia, is een familiebedrijf dat bekend staat om zijn hoogwaardige wijnen, waaronder de beroemde Assyrtiko. Tijdens een bezoek aan Domaine Sigalas krijg je de kans om de wijngaarden te verkennen, meer te weten te komen over de wijnbouwtechnieken en natuurlijk hun uitstekende wijnen te proeven.

3. Gaia Winery

Gaia Winery bevindt zich aan de oostkust van Santorini, in de buurt van het dorp Kamari. Dit moderne wijnhuis is gespecialiseerd in het produceren van wijnen van de Assyrtiko-druif en biedt bezoekers een unieke kans om de wijnbereidingsprocessen van dichtbij te bekijken. Naast wijnproeverijen kun je hier ook genieten van een prachtig uitzicht op het strand en de zee.

4. Venetsanos Winery

Venetsanos Winery, opgericht in 1947, is een historisch wijnhuis dat boven de haven van Athinios uittorent. Hier kun je deelnemen aan rondleidingen en wijnproeverijen, terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht op de Caldera. Het wijnhuis is ook een populaire locatie voor evenementen en bruiloften dankzij de romantische setting en de uitstekende wijnen.

Samenvattend

Santorini is niet alleen een paradijs voor liefhebbers van zon, zee en adembenemende uitzichten, maar ook voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar unieke en authentieke smaakervaringen. De wijngaarden van Santorini bieden een fascinerend inzicht in de eeuwenoude wijnbouwtraditie van het eiland en zijn de perfecte plek om te genieten van de heerlijke lokale wijnen. Proost!