Hoe je een actieve vakantie op Santorini kunt plannen

28 juni 2023
Hoe je een actieve vakantie op Santorini kunt plannen

Santorini, een van de meest populaire Griekse eilanden, is bekend om zijn adembenemende vulkanische landschap, verbluffende zonsondergangen en charmante witte dorpjes. Maar wist je dat het eiland ook een perfecte bestemming is voor een actieve vakantie? In dit artikel delen we hoe je een onvergetelijke actieve vakantie op Santorini kunt plannen, van wandelen en fietsen tot watersporten en meer.

Wandelen op Santorini

Een van de beste manieren om het prachtige landschap van Santorini te verkennen is te voet. Er zijn tal van wandelpaden die je langs de kustlijn, door traditionele dorpjes en naar historische locaties leiden. Hier zijn enkele van de beste wandelroutes die je niet mag missen:

Wandeling van Fira naar Oia

De wandeling van Fira naar Oia is waarschijnlijk de meest bekende en meest pittoreske route op het eiland. Deze 10 kilometer lange wandeling neemt je mee langs de rand van de caldera, met een prachtig uitzicht op de vulkaan en de omliggende eilanden. Onderweg passeer je charmante dorpjes zoals Firostefani en Imerovigli. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om te genieten van de prachtige uitzichten en om foto's te nemen. De hele wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur, afhankelijk van je tempo en hoeveel stops je maakt.

Wandeling van Pyrgos naar Profitis Ilias Klooster

Voor een meer uitdagende wandeling, overweeg dan de route van Pyrgos naar Profitis Ilias Klooster. Deze 4 kilometer lange wandeling neemt je mee naar het hoogste punt van het eiland, waar je beloond wordt met een panoramisch uitzicht op Santorini. Het 18e-eeuwse klooster is een bezienswaardigheid op zich en biedt een fascinerende blik op de geschiedenis van het eiland. Houd er rekening mee dat deze wandeling enkele steile beklimmingen omvat, dus zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt.

Fietsen op Santorini

Fietsen is een andere geweldige manier om Santorini te verkennen, en er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar voor zowel beginners als gevorderde fietsers. Je kunt fietsen huren bij verschillende fietsverhuurbedrijven op het eiland, of deelnemen aan een begeleide fietstocht om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van het eiland.

Fietsroute van Emporio naar Perissa

Een mooie en relatief eenvoudige fietsroute is van Emporio naar Perissa. Deze 8 kilometer lange route voert je door charmante dorpjes, wijnstokken en olijfgaarden. Onderweg kom je langs de oude stad Thera, een belangrijke archeologische vindplaats op het eiland. Eindig je fietstocht op het zwarte zandstrand van Perissa voor een verfrissende duik in de zee.

Fietsroute van Megalochori naar Akrotiri

Voor een meer uitdagende fietstocht, probeer de route van Megalochori naar Akrotiri. Deze 12 kilometer lange route neemt je mee naar het zuidelijke deel van het eiland, met een prachtig uitzicht op de caldera en de vulkaan. Onderweg passeer je enkele van de beroemdste wijnmakerijen van Santorini, zoals Gavalas Winery en Boutari Winery, waar je kunt stoppen voor een wijnproeverij. Eenmaal in Akrotiri, bezoek je de beroemde archeologische vindplaats van de Minoïsche stad, die meer dan 3.500 jaar geleden werd verwoest door een vulkaanuitbarsting.

Watersporten op Santorini

Santorini biedt ook tal van mogelijkheden voor watersportliefhebbers. Van kajakken en paddleboarden tot duiken en snorkelen, er zijn genoeg activiteiten om je dagen op het water door te brengen.

Kajakken en paddleboarden

Er zijn verschillende bedrijven op Santorini die kajak- en paddleboardverhuur en begeleide tochten aanbieden. Een populaire optie is een kajaktocht rond de caldera, waar je kunt genieten van een uniek perspectief op de kliffen en dorpjes van het eiland. Je kunt ook paddleboarden langs de kustlijn proberen, wat een leuke en ontspannende manier is om de prachtige stranden en baaien van Santorini te verkennen.

Duiken en snorkelen

Santorini is ook een geweldige bestemming voor duik- en snorkelliefhebbers, met kristalhelder water en een fascinerende onderwaterwereld. Er zijn verschillende duikscholen op het eiland waar je duikcursussen kunt volgen of duikuitrusting kunt huren als je al een ervaren duiker bent. Enkele van de beste duikplekken op Santorini zijn onder meer het wrak van het vrachtschip Kameni en het vulkanische rif bij Palia Kameni.

Een actieve vakantie op Santorini biedt een unieke en opwindende manier om het eiland te verkennen en te genieten van zijn adembenemende landschap en bezienswaardigheden. Of je nu van wandelen, fietsen of watersporten houdt, er is voor elk wat wils op dit betoverende Griekse eiland. Dus trek je wandelschoenen aan, spring op de fiets of duik in het glinsterende water en ontdek de avonturen die Santorini op je wacht.