Mesaria: Een Verborgen Juweeltje op Santorini met Traditionele Huizen en Smalle Straatjes

4 juli 2023
Mesaria: Een Verborgen Juweeltje op Santorini met Traditionele Huizen en Smalle Straatjes

Santorini, een van de meest iconische en betoverende Griekse eilanden, is bekend om zijn adembenemende uitzichten, beroemde zonsondergangen en luxueuze hotels. Terwijl de meeste toeristen worden aangetrokken door de populaire bestemmingen zoals Oia, Fira en Imerovigli, zijn er nog tal van verborgen juweeltjes te ontdekken op dit prachtige eiland. Een van die verborgen parels is het dorp Mesaria, een charmant dorpje dat de traditionele architectuur van Santorini viert en een ontsnapping biedt uit de drukte van de meer toeristische plekken.

Een introductie tot Mesaria

Gelegen in het hart van Santorini, op slechts 4 km van Fira, is Mesaria een klein dorpje met een rijke geschiedenis en unieke architectuur. Het dorp is gebouwd rond een groot aantal wijngaarden en is al sinds de oudheid een centrum van wijnproductie op het eiland. De vruchtbare vulkanische grond en het gunstige mediterrane klimaat hebben gezorgd voor de perfecte omstandigheden om enkele van de beste wijnen van Griekenland te produceren.

Mesaria is een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke Griekse ervaring, ver weg van de drukte van de meer toeristische plekken. Het dorp beschikt over pittoreske smalle straatjes, traditionele huizen, en een ontspannen sfeer die je uitnodigt om de lokale cultuur te verkennen en te genieten van de eenvoudige geneugten van het Griekse eilandleven.

Traditionele Architectuur in Mesaria

Een van de meest opvallende kenmerken van Mesaria is de traditionele architectuur van het dorp. De huizen in Mesaria zijn gebouwd van lokale materialen, zoals vulkanisch gesteente en kalksteen, en zijn ontworpen om de bewoners te beschermen tegen de felle zon en sterke wind die typerend zijn voor het eiland. De huizen zijn meestal witgekalkt, met kleurrijke houten deuren en ramen die een levendig contrast vormen met de eenvoudige gevels.

De meeste huizen in Mesaria zijn gebouwd in de zogenaamde "Kasteli" stijl, een traditionele bouwstijl die uniek is voor Santorini. Deze huizen zijn gekenmerkt door hun gewelfde daken en dikke muren, die helpen om de temperatuur binnen de huizen koel te houden tijdens de hete zomermaanden. Bovendien zijn de huizen vaak versierd met prachtige fresco's en mozaïeken die de rijke cultuur en geschiedenis van het eiland weerspiegelen.

In Mesaria vind je ook een aantal indrukwekkende herenhuizen die dateren uit de 19e eeuw. Deze herenhuizen zijn gebouwd door welgestelde wijnhandelaren en zijn voorbeelden van de neoklassieke architectuur die populair was in die tijd. Veel van deze herenhuizen zijn gerestaureerd en omgebouwd tot luxe boetiekhotels, waardoor bezoekers de kans krijgen om te verblijven in een stukje Santorini's geschiedenis.

Slenteren door de Smalle Straatjes van Mesaria

Een van de grootste geneugten van een bezoek aan Mesaria is het slenteren door de smalle, kronkelende straatjes van het dorp. Deze straatjes, vaak omzoomd met kleurrijke bougainvillea en geurige jasmijn, bieden een glimp van het dagelijks leven van de lokale bevolking en nodigen uit tot ontdekking. Terwijl je door de straten dwaalt, kom je misschien een vriendelijke dorpsbewoner tegen die je graag een glas zelfgemaakte wijn aanbiedt of je uitnodigt om deel te nemen aan een traditioneel Grieks feest.

In de straten van Mesaria vind je ook een aantal kleine winkeltjes en boetiekjes waar je lokale ambachten en lekkernijen kunt kopen. Van handgemaakte keramiek en sieraden tot heerlijke lokale kazen en olijven, er is voor elk wat wils. Een bezoek aan deze winkels is een geweldige manier om unieke souvenirs te vinden en tegelijkertijd de lokale economie te ondersteunen.

Proeven van de Heerlijke Lokale Keuken

Geen bezoek aan Mesaria zou compleet zijn zonder te genieten van de heerlijke lokale keuken. Het dorp heeft een aantal uitstekende tavernes en restaurants waar je traditionele Griekse gerechten kunt proeven, bereid met verse, lokale ingrediënten. Van smaakvolle mezze en gegrilde vis tot malse lamsvlees en knapperige gebakjes, de gerechten die je in Mesaria vindt, zullen je smaakpapillen doen tintelen.

Natuurlijk mag je ook de lokale wijnen niet missen. Mesaria is immers het centrum van de wijnproductie op Santorini. Neem deel aan een wijnproeverij bij een van de vele wijnhuizen in het dorp en ontdek de unieke smaken van de inheemse druivensoorten zoals Assyrtiko, Athiri en Aidani.

Mesaria is een betoverend dorpje op Santorini dat een authentieke Griekse ervaring biedt aan degenen die het willen ontdekken. Met zijn traditionele architectuur, smalle straatjes en heerlijke lokale keuken is het een bestemming die niet over het hoofd mag worden gezien. Dus als je op zoek bent naar een rustige ontsnapping uit de drukte van de meer toeristische plekken op Santorini, overweeg dan een bezoek aan het charmante dorpje Mesaria en laat je betoveren door de schoonheid en eenvoud van het Griekse eilandleven.