Old Port: Een pittoreske haven met traditionele vissersbootjes in Santorini

30 juli 2023
Old Port: Een pittoreske haven met traditionele vissersbootjes in Santorini

Inleiding

Santorini, een wereldberoemd eiland gelegen in de Egeïsche Zee, staat bekend om haar adembenemende zonsondergangen, witgekalkte huizen, blauwe koepelkerken en spectaculaire caldera. Maar dit vulkanische eiland heeft veel meer te bieden dan alleen haar iconische bezienswaardigheden. Een van de verborgen juweeltjes van Santorini is de Old Port, een charmante haven vol traditionele vissersbootjes en betoverende uitzichten.

In dit blogartikel nemen we je mee op een ontdekkingstocht door de Old Port van Santorini. We zullen de geschiedenis van deze pittoreske haven verkennen, de beste manieren om er te komen en wat je kunt verwachten tijdens een bezoek aan dit unieke deel van het eiland.

De geschiedenis van Old Port

De Old Port, ook wel bekend als Ammoudi, werd in de 19e eeuw gebruikt als de belangrijkste haven van Santorini. In die tijd was het eiland het centrum van de handel en het transport in de regio. De haven was de belangrijkste toegangspoort tot het eiland en speelde een cruciale rol in de economische ontwikkeling van Santorini.

Echter, met de groei van het toerisme en de ontwikkeling van de nieuwe haven van Athinios, verloor de Old Port langzaam haar voormalige status. Tegenwoordig is de oude haven een rustige en sfeervolle plek die voornamelijk wordt bezocht door toeristen die op zoek zijn naar een authentieke ervaring op het eiland.

Hoe kom je bij Old Port?

Er zijn verschillende manieren om de Old Port van Santorini te bereiken. Vanuit het dorp Oia kun je een wandelpad volgen dat je langs de kliffen en door de smalle straatjes van het dorp leidt. Deze wandeling duurt ongeveer 25 minuten en biedt adembenemende uitzichten op de caldera en de Egeïsche Zee.

Een andere manier om de Old Port te bereiken is via het kabelbaantje van Fira, de hoofdstad van Santorini. Dit kabelbaantje werd in 1979 gebouwd om de lokale bevolking en toeristen gemakkelijk toegang te bieden tot de haven. Voor een klein bedrag kun je genieten van een ritje in de kabelbaan, terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht op de zee en het eiland.

Ten slotte kun je ook te voet of per ezel de 587 trappen van de Karavolades-trappen in Fira afdalen om de Old Port te bereiken. Hoewel deze optie fysiek veeleisender is, biedt het je de kans om de traditionele architectuur van Santorini van dichtbij te ervaren en te genieten van het prachtige uitzicht op het eiland en de zee.

De charme van Old Port

Als je de Old Port van Santorini bezoekt, zul je merken dat het een rustige en ontspannen sfeer biedt, in tegenstelling tot de drukte van de meer toeristische delen van het eiland. De haven is omgeven door een wirwar van kleine straatjes en traditionele witgekalkte huizen die tegen de heuvels zijn gebouwd.

Het meest opvallende kenmerk van de Old Port zijn de traditionele vissersbootjes die vredig in het azuurblauwe water dobberen. Deze kleurrijke houten bootjes, bekend als 'kaïkia', zijn al eeuwenlang de belangrijkste vorm van vervoer voor de lokale vissers. Hoewel de meeste vissers tegenwoordig moderne boten gebruiken, zijn er nog steeds enkele die vasthouden aan de oude tradities en hun kaïkia gebruiken om de zee op te gaan.

Als je door de haven wandelt, zul je ook getuige zijn van de dagelijkse routine van de lokale vissers die hun netten repareren, hun vangst verkopen of gewoon een praatje maken met elkaar. Deze scènes bieden een glimp van het traditionele leven op Santorini, ver weg van de drukte van het massatoerisme.

Eten en drinken in Old Port

Naast het genieten van de charmante sfeer van de haven, kun je ook genieten van enkele van de beste visgerechten van het eiland in de Old Port. Er zijn verschillende kleine tavernes en restaurants rond de haven die gespecialiseerd zijn in verse zeevruchten. Een bezoek aan de Old Port is dan ook niet compleet zonder een heerlijke maaltijd met uitzicht op de zee.

Probeer de lokale specialiteiten zoals gegrilde octopus, gefrituurde inktvisringen en uiteraard de verse vis van de dag. Daarnaast moet je zeker de lokale wijn, afkomstig van de vulkanische wijngaarden van Santorini, proeven. De combinatie van heerlijk eten, verbluffende uitzichten en een ontspannen sfeer maken van Old Port de perfecte plek om te genieten van een authentieke Griekse eetervaring.

Old Port is een van de verborgen juweeltjes van Santorini die je zeker niet mag missen. De charmante haven, de traditionele vissersbootjes en de rustige sfeer bieden een unieke ervaring die je nergens anders op het eiland zult vinden. Of je nu kiest voor een stevige wandeling langs de kliffen, een ritje in het kabelbaantje of een tochtje met een kaïki, er zijn tal van manieren om deze pittoreske haven te bereiken en te genieten van haar betoverende uitzichten. Vergeet niet om je bezoek af te sluiten met een heerlijke maaltijd in een van de lokale tavernes en te genieten van de authentieke smaken van Santorini.