Ontdek de geschiedenis van wijn bij Gavalas Winery op Santorini

21 november 2023
Ontdek de geschiedenis van wijn bij Gavalas Winery op Santorini

Als je op zoek bent naar een unieke ervaring op Santorini, dan is een bezoek aan Gavalas Winery een absolute must-do. Deze wijnmakerij heeft een lange geschiedenis op het eiland en biedt niet alleen een prachtig uitzicht op de vulkaan, maar ook een reis door de tijd van de wijnbouw op Santorini.

Een wandeling door de geschiedenis

Gavalas Winery is een familiebedrijf dat teruggaat tot de 19e eeuw, toen de familie Gavalas begon met het maken van wijn op Santorini. Het pand waar de wijnmakerij nu is gevestigd, dateert uit de 19e eeuw en is gebouwd in de traditionele architectuur van Santorini, met gebogen plafonds en dikke muren om de wijn koel te houden.

Tijdens een rondleiding door de wijnmakerij kun je een kijkje nemen in de oude kelders waar de wijn werd opgeslagen en gerijpt. Hier kun je de traditionele manden zien waarin de druiven werden geperst en het houten vat waarin de wijn werd bewaard.

De druiven van Santorini

Een van de meest unieke kenmerken van de wijnen van Santorini is dat ze worden geproduceerd van de Assyrtiko-druif. Deze druif groeit alleen op Santorini en is bestand tegen de extreme weersomstandigheden van het eiland.

Bij Gavalas Winery worden de druiven met de hand geoogst en geselecteerd om ervoor te zorgen dat alleen de beste druiven worden gebruikt voor de wijnproductie. De wijnmakerij produceert verschillende soorten wijn, waaronder de droge witte Assyrtiko-wijn en de zoete Vinsanto-wijn.

Proef de wijnen van Gavalas

Na de rondleiding door de wijnmakerij is het tijd om de wijnen van Gavalas te proeven. De proefruimte bevindt zich op het terras van de wijnmakerij en biedt een prachtig uitzicht op de vulkaan en de omringende wijngaarden.

Tijdens de proeverij kun je genieten van de verschillende wijnen van Gavalas, waaronder de droge witte Assyrtiko-wijn en de zoete Vinsanto-wijn. De wijnen worden geserveerd met traditionele Griekse hapjes, zoals feta-kaas en olijven, om de smaakpapillen te stimuleren en de smaken van de wijnen te verbeteren.

Bezoek de wijnmakerij

Gavalas Winery is geopend voor bezoekers van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. De wijnmakerij biedt verschillende rondleidingen en proeverijen aan, afhankelijk van je interesses en budget.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de wijnbouw op Santorini en de unieke wijnen van het eiland wilt proeven, dan is een bezoek aan Gavalas Winery een absolute aanrader. Vergeet niet om een flesje van je favoriete wijn mee naar huis te nemen als aandenken aan deze onvergetelijke ervaring.

Gavalas Winery is een must-visit voor iedereen die Santorini bezoekt. Het biedt niet alleen een unieke ervaring, maar ook een reis door de tijd van de wijnbouw op Santorini. Proef de wijnen van Gavalas en geniet van het prachtige uitzicht op de vulkaan en de omringende wijngaarden. Dit is een ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Santorini.