Ontdek de verborgen parels van Santorini

30 juni 2023
Ontdek de verborgen parels van Santorini

Santorini, een van de meest gefotografeerde en bezochte Griekse eilanden, staat bekend om zijn adembenemende zonsondergangen, witgekalkte huizen en blauwe koepelkerken. Hoewel het eiland vaak wordt geassocieerd met zijn beroemde bezienswaardigheden, kent Santorini ook talloze verborgen parels die wachten om ontdekt te worden. In dit blogartikel nemen we je mee op een reis langs de minder bekende, maar niet minder spectaculaire plekken op Santorini.

Het rustige dorp Emporio

Emporio, gelegen in het zuiden van Santorini, is het grootste dorp op het eiland en een perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de meer toeristische gebieden. Dit rustige dorp biedt een authentieke Griekse sfeer met zijn smalle straatjes, traditionele huizen en prachtige kerken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Emporio is het Kasteli, een Venetiaanse burcht uit de 15e eeuw, die trots boven het dorp uittorent en een prachtig uitzicht biedt over de omgeving.

Terwijl je door de geplaveide straatjes van Emporio wandelt, ontdek je lokale ambachtswinkels, gezellige tavernes en kleurrijke street art die een levendig contrast vormen met de witgekalkte muren. Vergeet niet om de Agios Nikolaos Marmaritis te bezoeken, een marmeren kerk uit de 3e eeuw met prachtige fresco's en mozaïeken.

Het verborgen strand van Vlychada

Vlychada, gelegen aan de zuidkust van Santorini, is een van de meest ongerepte en rustige stranden op het eiland. Dit afgelegen strand, omgeven door indrukwekkende kliffen van vulkanisch gesteente, biedt een unieke en serene omgeving voor een ontspannen dag aan zee. Het kristalheldere water en het zwarte zand maken dit strand de perfecte plek om te zwemmen, zonnebaden of gewoon te genieten van de natuurlijke schoonheid van het landschap.

In de buurt van het strand vind je de Vlychada haven, waar je traditionele vissersboten ziet dobberen op de golven en enkele uitstekende visrestaurants kunt vinden. Probeer een verse visschotel bij To Psaraki, een lokale favoriet, voordat je weer terugkeert naar het strand voor een spectaculaire zonsondergang.

De archeologische vindplaats Akrotiri

Akrotiri is een eeuwenoude Minoïsche stad die in de 17e eeuw voor Christus werd verwoest door een enorme vulkaanuitbarsting. Deze archeologische schat, vaak aangeduid als het "Pompeï van het oosten", biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis en cultuur van het oude Santorini. Tijdens een bezoek aan Akrotiri kun je de ruïnes van prachtige fresco's, keramiek en geavanceerde water- en rioleringssystemen bewonderen die getuigen van de verfijning van de Minoïsche beschaving.

Akrotiri is minder bekend dan andere bezienswaardigheden op het eiland, maar het is zeker een bezoek waard voor geschiedenisliefhebbers en nieuwsgierige reizigers. Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, aangezien er veel te verkennen is in dit uitgestrekte archeologische complex.

Het traditionele dorp Megalochori

Megalochori, gelegen in het hart van Santorini, is een charmant dorp dat zijn traditionele karakter en architectuur heeft weten te behouden. Dit pittoreske dorp is een doolhof van smalle straatjes, witgekalkte huizen, kleurrijke bloemen en charmante pleintjes, waardoor het een perfecte plek is om te verdwalen en te genieten van de rustige sfeer.

Een van de hoogtepunten van Megalochori is de Panagia Platsani, een prachtige kerk met een indrukwekkende klokkentoren die een panoramisch uitzicht biedt over het dorp en de omringende wijngaarden. Megalochori staat ook bekend om zijn wijnproductie en je kunt een bezoek brengen aan lokale wijnmakerijen zoals Boutari Winery en Gavalas Winery om de heerlijke wijnen van Santorini te proeven.

Het onbekende Katharos-strand

Katharos-strand, gelegen in de buurt van het populaire dorp Oia, is een verborgen parel die vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen. Dit afgelegen strand, omgeven door hoge rotsen en wilde vegetatie, is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte en te genieten van de rustige schoonheid van Santorini. Het zwarte zand, het heldere water en de dramatische omgeving maken dit strand tot een van de meest fotogenieke plekken op het eiland.

Na een ontspannende dag op het strand kun je een bezoek brengen aan Katharos Lounge, een gezellig café met een prachtig uitzicht op de zee, om te genieten van een verfrissende cocktail of een heerlijke maaltijd terwijl je de zonsondergang bewondert.

Santorini heeft zoveel meer te bieden dan de bekende toeristische trekpleisters. Door jezelf onder te dompelen in de verborgen parels van het eiland, krijg je een authentieke ervaring en ontdek je de ware schoonheid van dit betoverende Griekse paradijs.