Proef de heerlijke wijnen van Santorini tijdens je vakantie

20 oktober 2023
Proef de heerlijke wijnen van Santorini tijdens je vakantie

Santorini is niet alleen een idyllische bestemming voor zon, zee en strand. Het eiland staat ook bekend om de heerlijke wijnen die hier geproduceerd worden. Het vulkanische terrein van het eiland in combinatie met het mediterrane klimaat zorgt voor de perfecte omstandigheden om druiven te verbouwen. Hierdoor heeft Santorini een aantal bijzondere wijnen die je zeker moet proeven tijdens je vakantie. In deze blog lees je alles over de lokale wijnen van Santorini en waar je ze kunt proeven.

De geschiedenis van de wijnbouw op Santorini

De wijnbouw op Santorini gaat terug tot de Minoïsche beschaving, die hier al wijn maakte van de lokale Assyrtiko-druif. Door de eeuwen heen hebben verschillende invloeden de wijnbouw op Santorini beïnvloed, waaronder de Venetianen en de Ottomanen. In de jaren 70 van de vorige eeuw kwam de wijnbouw op Santorini bijna tot stilstand door de opkomst van massaproductie en het gebrek aan interesse van de jongere generatie. Gelukkig werd de traditie in ere hersteld door een aantal gepassioneerde wijnmakers die de lokale wijnen weer op de kaart wilden zetten. Tegenwoordig is de wijnbouw een belangrijk onderdeel van de economie van Santorini.

De druiven van Santorini

Santorini heeft drie belangrijke druivenrassen die hier verbouwd worden: Assyrtiko, Athiri en Aidani. Assyrtiko is de meest bekende en populaire druif van Santorini en wordt gebruikt voor de productie van de meeste witte wijnen. Het is een stevige druif die goed tegen de hitte en het vulkanische terrein kan. De wortels van de Assyrtiko-druif gaan diep de grond in om water te vinden, waardoor de druiven een unieke smaak krijgen. Athiri en Aidani zijn druiven die voornamelijk gebruikt worden voor de productie van zoete wijnen en dessertwijnen.

De smaak van de lokale wijnen

De lokale wijnen van Santorini hebben een unieke smaak vanwege het vulkanische terroir en het mediterrane klimaat. De witte wijnen zijn fris en fruitig met een hoge zuurgraad en minerale tonen. De Assyrtiko-druif geeft de wijnen een citrusachtige smaak met tonen van perzik en abrikoos. De rode wijnen van Santorini zijn minder bekend, maar hebben een volle body met smaken van rood fruit en kruiden. De versterkte zoete wijnen van Santorini, zoals de Vinsanto, zijn ook erg populair en hebben een rijke smaak van gedroogd fruit en honing.

De beste wijnhuizen om te bezoeken

Er zijn verschillende wijnhuizen op Santorini waar je de lokale wijnen kunt proeven en kopen. Hieronder vind je een aantal aanraders:

Santo Wines

Santo Wines is een van de grootste wijnhuizen op Santorini en heeft een prachtig uitzicht over de caldera. Hier kun je verschillende wijnen proeven, waaronder de Vinsanto, de Nykteri en de Assyrtiko. Er is ook een restaurant waar je kunt genieten van lokale gerechten in combinatie met de wijnen van het wijnhuis.

Gaia Wines

Gaia Wines is een modern wijnhuis dat gerund wordt door twee Griekse wijnmakers. Hier kun je terecht voor een rondleiding door de wijngaarden en de productieruimte, gevolgd door een wijnproeverij. De Assyrtiko-wijnen van Gaia Wines zijn bekroond met verschillende internationale prijzen.

Venetsanos Winery

Venetsanos Winery is een historisch wijnhuis dat in 1947 werd opgericht. Het wijnhuis is gebouwd in de rotsen en heeft een prachtig uitzicht over de caldera. Hier kun je genieten van een wijnproeverij in combinatie met lokale kaas en olijven.

Domaine Sigalas

Domaine Sigalas is een van de meest bekende wijnhuizen op Santorini en heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor zijn wijnen. Hier kun je terecht voor een rondleiding door de wijngaarden en de productieruimte, gevolgd door een wijnproeverij. De Assyrtiko van Domaine Sigalas wordt beschouwd als een van de beste witte wijnen van Griekenland.

Tips voor het proeven van wijn op Santorini

Als je van plan bent om wijn te gaan proeven op Santorini, zijn hier een paar tips om je ervaring nog beter te maken:

Als je op zoek bent naar een unieke ervaring tijdens je vakantie op Santorini, dan moet je zeker de lokale wijnen proberen. De combinatie van het vulkanische terrein en het mediterrane klimaat zorgt voor wijnen met een unieke smaak en karakter. Bezoek een of meerdere wijnhuizen op het eiland om de wijnen te proeven en meer te leren over de geschiedenis van de wijnbouw op Santorini. Vergeet niet om een fles of twee mee naar huis te nemen als souvenir van je vakantie op dit prachtige eiland.