Santo Wines: Een wijnmakerij met een prachtig uitzicht over de caldera

14 juli 2023
Santo Wines: Een wijnmakerij met een prachtig uitzicht over de caldera

Santorini, een prachtig eiland in de Egeïsche Zee, is synoniem met adembenemende zonsondergangen, witgekalkte gebouwen en kristalheldere wateren. Het eiland heeft echter nog een andere grote troef: de wijnproductie. De vulkanische grond en het unieke klimaat van het eiland zorgen voor enkele van de beste wijnen ter wereld. Eén wijnmakerij die opvalt is Santo Wines, met zijn uitzonderlijke wijnen en een adembenemend uitzicht op de caldera. In dit artikel nemen we je mee op een reis naar deze betoverende wijnmakerij en laten we je kennismaken met de bijzondere wijnen die zij produceren.

De geschiedenis van Santo Wines

Santo Wines, opgericht in 1947, is de grootste en meest bekende wijnmakerij van Santorini. De wijnmakerij is een coöperatie die bestaat uit meer dan 1200 wijnbouwers die samen ongeveer 65% van de wijngaarden op het eiland bezitten. De missie van Santo Wines is om de traditionele wijnbouw van het eiland te behouden en tegelijkertijd te innoveren en zich aan te passen aan moderne technologieën. Door het combineren van oude en nieuwe technieken heeft de wijnmakerij enkele van de beste wijnen van het eiland weten te produceren.

De wijngaarden en de druivensoorten

Santorini staat bekend om zijn unieke wijngaarden die zijn aangepast aan de vulkanische grond en de harde klimatologische omstandigheden. De wijnstokken worden gekweekt in een lage mandvorm, de zogenaamde "kouloura", die de druiven beschermt tegen de sterke wind en zorgt voor een betere vochtretentie.

De belangrijkste druivensoort die op het eiland wordt verbouwd, is de Assyrtiko, een witte druif die bekend staat om zijn hoge zuurgraad en minerale smaak. Andere witte druivensoorten die op het eiland voorkomen, zijn Athiri en Aidani. Wat betreft rode druivensoorten, worden voornamelijk de Mandilaria en Mavrotragano verbouwd.

Het wijnproductieproces

Santo Wines is trots op het combineren van traditionele methoden met moderne technologie om wijnen van topkwaliteit te produceren. De wijnmakerij gebruikt de modernste apparatuur, zoals pneumatische persen en temperatuur-gecontroleerde roestvrijstalen tanks, om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen.

Het oogsten gebeurt handmatig en meestal in augustus. De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en gesorteerd voordat ze verder worden verwerkt. Afhankelijk van de wijnsoort ondergaan de druiven verschillende vinificatieprocessen, waaronder koude inweking, fermentatie, rijping en botteling.

De wijnen van Santo Wines

Santo Wines produceert een breed scala aan wijnen, variërend van frisse witte wijnen tot complexe rode wijnen en zoete dessertwijnen. Hier zijn enkele van hun meest bekende wijnen:

  1. Santo Assyrtiko: Een bekroonde witte wijn gemaakt van 100% Assyrtiko-druiven. Deze droge wijn heeft een heldere gele kleur en aroma's van citrusvruchten en mineralen. De smaak is vol en complex met een verfrissende zuurgraad en een lange afdronk.

  2. Santo Nykteri: Een traditionele witte wijn gemaakt van een blend van Assyrtiko, Athiri en Aidani druiven. De wijn heeft een goudgele kleur en aroma's van tropisch fruit en bloemen. De smaak is rijk en zacht met een evenwichtige zuurgraad en een lange afdronk.

  3. Santo Mavrotragano: Een elegante rode wijn gemaakt van 100% Mavrotragano-druiven. De wijn heeft een dieprode kleur en aroma's van rode vruchten, kruiden en vanille. De smaak is vol en fluweelzacht met zachte tannines en een lange afdronk.

  4. Santo Vinsanto: Een beroemde dessertwijn gemaakt van zongedroogde Assyrtiko, Athiri en Aidani druiven. De wijn heeft een donkerbruine kleur en aroma's van gedroogd fruit, honing en kruiden. De smaak is rijk en zoet met een goede zuurgraad en een lange afdronk.

Het bezoek aan Santo Wines

Een bezoek aan Santo Wines is een must tijdens een reis naar Santorini. De wijnmakerij biedt rondleidingen en proeverijen aan, waarbij je meer te weten komt over het wijnproductieproces en de kans krijgt om enkele van hun beste wijnen te proeven. Het hoogtepunt van het bezoek is echter het adembenemende uitzicht op de caldera. De wijnmakerij is gebouwd op de kliffen en biedt een panoramisch uitzicht op de Egeïsche Zee en de omliggende eilanden.

Naast de wijnproeverijen heeft Santo Wines ook een restaurant waar je kunt genieten van heerlijke gerechten die perfect passen bij hun wijnen. Het terras van het restaurant is de ideale plek om te ontspannen en te genieten van het spectaculaire uitzicht onder het genot van een glas wijn.

Santo Wines is een bijzondere wijnmakerij die het beste van Santorini's wijnbouwtraditie en moderne technologie combineert. Hun uitstekende wijnen en het adembenemende uitzicht op de caldera maken een bezoek aan deze wijnmakerij een onvergetelijke ervaring. Of je nu een wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring op Santorini, Santo Wines mag je niet missen.