Tips voor het plannen van je Santorini vakantie

20 juni 2023
Tips voor het plannen van je Santorini vakantie

Santorini, het idyllische Griekse eiland, staat bekend om zijn adembenemende zonsondergangen, witgekalkte gebouwen en charmante dorpjes. Als je overweegt om een vakantie naar dit prachtige eiland te plannen, wil je er zeker van zijn dat je alles uit je reis haalt. In dit artikel bespreken we enkele tips om je te helpen bij het plannen van je droomvakantie naar Santorini.

1. Het juiste seizoen kiezen

Het kiezen van het juiste seizoen om Santorini te bezoeken, is een belangrijke overweging. Het eiland heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat, maar elk seizoen heeft zijn eigen charme en voordelen.

Hoogseizoen (juni - augustus): Dit is het populairste seizoen om Santorini te bezoeken. In deze periode is het eiland erg druk en zijn de prijzen voor accommodaties en activiteiten hoger. Het weer is warm en zonnig, perfect voor stranddagen en buitenactiviteiten.

Tussenseizoen (april - mei, september - oktober): Dit zijn de beste maanden om het eiland te bezoeken als je op zoek bent naar een evenwicht tussen goed weer en minder drukte. Het weer is aangenaam, met warme dagen en koelere nachten. De prijzen zijn over het algemeen lager dan tijdens het hoogseizoen, maar het is nog steeds een goed idee om vooraf te boeken.

Laagseizoen (november - maart): Als je op zoek bent naar rust en stilte, dan is het laagseizoen de beste tijd om Santorini te bezoeken. Het weer is koeler en er is meer kans op regen, maar je zult genieten van een rustige en ontspannen sfeer zonder de drukte van toeristen. Veel hotels en restaurants zijn echter gesloten tijdens deze maanden, dus houd hier rekening mee bij het plannen van je reis.

2. Accommodaties kiezen

Santorini heeft een breed scala aan accommodatiemogelijkheden om uit te kiezen, variërend van luxe hotels tot budgetvriendelijke hostels. Enkele populaire gebieden om te verblijven zijn:

Oia: Dit pittoreske dorpje staat bekend om zijn witgekalkte gebouwen met blauwe koepels en adembenemende zonsondergangen. Het is een populaire keuze voor huwelijksreizen en romantische uitjes, maar houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen erg druk kan zijn.

Fira: De hoofdstad van Santorini heeft een bruisend nachtleven en biedt een breed scala aan restaurants, winkels en accommodaties. Het is een geweldige keuze als je op zoek bent naar een levendige sfeer en een centrale locatie om het eiland te verkennen.

Kamari en Perissa: Deze badplaatsen zijn ideaal voor strandliefhebbers en gezinnen. Er zijn hier tal van hotels, restaurants en bars, evenals langgerekte zwarte zandstranden.

3. Activiteiten en bezienswaardigheden plannen

Santorini biedt een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden die je vakantie onvergetelijk zullen maken. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen:

Zonsondergang in Oia: De zonsondergang in Oia is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Santorini. Zorg ervoor dat je op tijd bent om een goed plekje te bemachtigen en geniet van het adembenemende uitzicht.

Wandeling van Fira naar Oia: Deze wandeling van ongeveer 10 kilometer biedt een prachtig uitzicht op de Caldera en de omliggende dorpen. Trek comfortabele schoenen aan en neem voldoende water mee, vooral als je in de warmere maanden wandelt.

Archeologische site van Akrotiri: Dit oude Minoïsche dorp werd bewaard onder de as van een vulkaanuitbarsting in 1613 voor Christus. De goedbewaarde ruïnes geven een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Santorini en zijn zeker een bezoek waard.

Wijntour: Santorini staat bekend om zijn unieke wijnen, en een wijntour is een geweldige manier om meer te weten te komen over de lokale wijnproductie en enkele van de beste wijnen van het eiland te proeven.

Boottocht naar de vulkaan en warmwaterbronnen: Een boottocht naar het vulkanische eiland Nea Kameni en de nabijgelegen warmwaterbronnen van Palea Kameni is een unieke ervaring die je niet mag missen. Je krijgt de kans om een actieve vulkaan te verkennen en te genieten van een ontspannend bad in de therapeutische zwavelwateren.

4. Vervoer regelen

Er zijn verschillende manieren om naar Santorini te reizen, zoals per vliegtuig of veerboot. Het eiland heeft een internationale luchthaven die verbindingen biedt met verschillende Europese steden en andere Griekse eilanden. Veerboten zijn een andere populaire optie, vooral als je van plan bent om meerdere eilanden te bezoeken tijdens je vakantie.

Eenmaal op het eiland, zijn er verschillende vervoersmogelijkheden om uit te kiezen. Het openbaar vervoer is redelijk betrouwbaar en betaalbaar, met bussen die regelmatig rijden tussen de belangrijkste dorpen. Huurauto's en scooters zijn ook beschikbaar als je meer vrijheid en flexibiliteit wilt om het eiland in je eigen tempo te verkennen.

5. Budgettering en valuta

Santorini kan zowel budgetvriendelijk als luxueus zijn, afhankelijk van je wensen en voorkeuren. Het is belangrijk om van tevoren een budget vast te stellen en je uitgaven bij te houden om te voorkomen dat je vakantie duurder uitvalt dan gepland.

De officiële munteenheid van Santorini is de euro (€). Het is een goed idee om wat contant geld bij je te hebben, aangezien niet alle winkels en restaurants creditcards accepteren. Geldautomaten zijn echter gemakkelijk te vinden in de grotere dorpen.


Met deze tips in gedachten, ben je goed voorbereid om je droomvakantie naar Santorini te plannen en te genieten van alles wat dit prachtige eiland te bieden heeft. Van het verkennen van charmante dorpjes tot het ontspannen op prachtige stranden, Santorini zal ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring zijn.